torsdag 30 december 2010

Krigsfilmer

Det har gjorts en hel del krigsfilmer genom åren, en del bra, en större del inte så bra. Problemet är förstås att vaska fram guldkornen ur den cinematiska ursörjan. Lyckligtvis har jag redan gjort en del av arbetet och tänkte därför dela med mig av mina result. Så har du ett intresse av krigsfilmer så kolla in listan nedan.

Äldre filmer

Örnnästet - En av de bästa, om inte den bästa, krigsfilmen från sextiotalet som gjorts om andra världskriget. Filmen har allt. Action, spänning, ondskefulla tyskar med blont hår och blåa ögon, vackra alplandskap och självklart en ung Clint Eastwood.

Kanonerna på Navarone - En annan konkurrent till titeln bästa krigsfilm som spelats in på sextiotalet om andra världskriget. Liten grupp med specialister skickas ut på ett till synes omöjligt uppdrag. Gregory Peck, David Niven och Anthony Quinn är lysande.

Kommandostyrka 10 från Navarone - En slags uppföljare till ovanstående film. Inte riktigt lika bra som den första, men underhållande och i samma anda. En ung Harrison Ford återfinns i rollistan.

Tobruk - Rommel hotar Tobruk och britterna måste göra något för att stoppa hans framfart. En liten grupp ledd av Rock Hudson skickas ut genom öknen för att infiltrera staden och spränga dess drivmedelsdepåer.

Bridge at remagen - De allierade rycker allt längre in i det tyska rikets områden, men de kan hindras vid floden Rhen om inte en bro säkras.

Moderna filmer
Saving private ryan - En verklig modern klassiker. Regisserad av Steven Spielberg och med Tom Hanks i huvudrollen. En grupp soldater skickas ut för att leta på en soldat vars samtliga bröder stupat i kriget. Mycket händer på vägen. Utmärkt skådespeleri och en av de mest realistiska krigsfilmer som någonsin spelats in.

Letters from Iwo Jima - Denna var tänkt som en slags parentes till Clint Eastwoods storfilm Flags of our fathers. I min mening är denna film överlägsen sin svulstiga broder. Här får man följa de japanska soldater som försvarar Iwo Jima. Starkt och välspelat.

Hoppas någon av filmerna ska falla er i smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar