tisdag 24 mars 2009

The vanguard

Såg denna film i filmhyllan förra torsdagen. Jag har en svaghet för apokalyptiska filmer och det var också den största anledningen till att jag hyrde den här, för många varningstecken var uppenbara redan när man granskade fodralet :)

Handling
Filmen utspelar sig som sagt i en apokalyptisk framtidsvärld där "koncernen" har tagit kontrollen. Vad exakt koncernen är får vi aldrig reda på, men att den är ond framgår med all önskvärd tydlighet.
Större delen av mänskligheten har påtvingats någon slags involution som förvandlat dem till zoombievarelser med starka ap-liknande inslag. De hoppar omkring lite som chimpanser och saknar de normala drifter och instinkter som människor har och verkar vara mycket aggressiva.
Huvudpersonen i filmen är en man som lever ensam i skogen och som man till en början inte vet mycket om, förutom att han väntar på någon som ska ändra den hårda och dystra värld han lever i till det bättre.
Hans ensamma existens bryts av när han möter på en av koncernens spårare - hjärntvättade krigsfångar som är experter på att jaga rätt på och döda oönskade människor - i skogen. Det visar sig att koncernen dragit igång en fullskalig offensiv för att radera ut alla dessa apliknande människor som lever i skogarna. Spåraren har dock sina egna planer.

Reflektioner
Det är tydligt redan när man tittar på fodralet att detta inte är någon mångmiljonproduktion ala hollywood. Det ser mer ut som om ett gäng från någon filmlinje gett sig ut i skogen och spelat in ett examensarbete. Det står även klart redan från början att detta är en annorlunda film, tempot, de tillsynes irrelevanta scenerna i början av filmen och den sparsmakade dialogen, avviker kraftigt från det man är van vid. Tyvärr är detta inte ett plus, som man kanske skulle kunna tro. Filmen är seg, ologisk vid många tillfällen, och specialeffekterna är av det enklare slaget. Skådespeleriet håller också låg klass, endast spåraren och huvudpersonen håller någon sånär klass, men eftersom huvudpersonen knappt säger mer än en handfull ord under hela filmen så är inte det någon stor bedrift.

Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att detta är en film som endast kan tilltala sådana som är sålda på zombiegenren och som vill se en liten ny vinkling på det gamla temat. Blod finns också i rikliga mängder om man gillar sånt.

Betyg: (3 av 10)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar