lördag 19 september 2009

Flera filmtips

Har hunnit med att se rätt mycket film under semestern och jag tänkte därför passa på att ge några fler tips per kategori inför de mörka kvällar som komma. Som vanligt är det inte någon direkt ordning på dem, jag skriver om såna jag sett nyligen så de kan vara gamla eller nya, håll till godo =)

Action:
Fighting (2009) - Det har gått ett tag sedan underdogsen Karate kid och Rocky kämpade sig in i våra hjärtan. Denna typ av film har inte haft några direkta uppföljare i modern tid, men här är ett försök som inte lyckas allt för illa. Inte alls någon genial eller unik film, men det är helt enkelt klassisk och enkel underhållning som passar bra på en lördagkväll med lite popcorn. Skillnaden mellan den här filmen och de tidigare nämnda är att den tar steget in i mma-ringen i stället för karate eller boxning. Det innebär förstås hårdare tag och fighting utanför ringen. Finns det en riktig underdoghjälte? Svar ja. Finns det en riktig dryg och elak bad guy? Javisst. Finns det en fantastiskt snygg tjej för vår hjälte att charma? Naturligtvis.
Sammanfattningsvis en film enligt enkel mall som man lätt kommer in i med underhållande action i form av mma-matcher. När den slutliga uppgörelsen kommer kan man inte låta bli att bli alldeles tills sig över att den där dryga skurken äntligen (förhoppningsvis) ska få vad han förtjänar!

http://www.imdb.com/title/tt1082601/


Thriller:
State of play (2009) - Mycket välspelad thriller med Russel Crowe i huvudrollen som trött journalist som luskar i skumma vapenaffärer. Handling kretsar kring hans vänskap med en politiker på uppgående. En av denna politikers medarbetare mördas och Crowes efterforskningarna i det börjar nysta upp en historia om privata "säkerhetsföretag" och deras kontakter med de högsta skikten inom politiken. Det är ett tänkvärt och mycket aktuellt tema med tanke på inflytandet hos liknande amerikanska företag som till exempel Black water. Välspelad, bra tempo, skickligt skådespeleri och en intressant och aktuell historia.

http://www.imdb.com/title/tt0473705/

Science-fiction:
Watchmen (2009) - Det verkar aldrig ta slut på obskyra serietidningshjältar att dra upp på stora filmduken. Många av dem blir kanske inte så fantastiska, men här ett exempel som faktiskt står ut från mängden. Blev positivt överraskad när jag såg den här, den har en fascinerande värld som känns som en blandning av modernt och sextiotalet på ett härligt sätt. Filmen har en ovanligt mörk ton och drar tankarna till de nya batmanfilmerna, men har också ett slags djup som inte finns i de flesta filmer av den här typen; det närmaste jag kan komma på att jämföra med är Star Trek. Det finns dock en hel del action i denna film också, så de som gillar filmer som Wolverine eller X-men blir inte besvikna. Bör nämnas att filmen är drygt två och en halv timme lång!

http://www.imdb.com/title/tt0409459/

Historiskt:
Waterloo (1970) - Tänkte introducera en ny kategori denna gång, en historisk skildring. Jag är fascinerade av de stora slagen och de stora befälhavarna i vår historia och det här är en skildring av slaget vid Waterloo 1815. Det var här Napoleon slutligen besegrades efter att han återvänt från sin fångenskap på ön Elba och åter lyckats få fransmännen med sig. Eftersom filmen är från 1970 förekommer inga CGI-effekter och det är fascinerande att se alla dessa soldater, hästar, kanoner och vackra uniformer i tusental på slagfältet. Sådana här filmer görs inte längre och för er som är historiskt intresserade är det en intressant inblick i Napoleons och Wellingtons värld innan och under det avgörande slaget. Duktiga skådespelare, fantastiska scenerier och kostymer, maffiga krisscener och en riktig stark insats av Rod Steiger.

http://www.imdb.com/title/tt0066549/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar