torsdag 10 september 2009

District 9

Som en fan av science-fiction så fann jag reklamen för District 9 intressant, grundhistorien kändes orginell och med större djup än den vanliga sci-fi-rullen.
Ett problem med science-fiction är dock att det görs en hel del, men inte speciellt mycket av det blir bra av diverse anledningar. En anledning kan vara en haltande budget, åtminstone för sådana filmer som förlitar sig mycket på animationer, vilket är det stora flertalet. District 9 påstås ju ha kostat mindre än vår egen Arnproduktion, vilket fick mig att oroa mig för att en annars intressant film skulle plågas av undermålig CGI som oundvikligen skulle dra uppmärksamhet till sig. Som tur var kom den oron på skam.

Handling
Ett utomjordiskt skepp dyker plötsligt upp ovanför Johannesburg, men det gör inga försök att ta kontakt med människorna nedanför utan hovrar istället stilla strax ovanför staden. Till slut bestämmer sig människorna för att ta sig in och undersöka skeppet. Väl inne finner de en stor mängd med livsformer som påminner lite om räkor, vilket förstås ger dem öknamnet "prawns". Problemet med utomjordingarna är att de är undernärda och sjuka och verkar sakna ledning. För att rädda dem så transporteras de ner till ett område i staden, distrikt 9. Tyvärr så saknar utomjordingarna samma grundläggande syn på till exempel ditt-och-mitt och andra saker som människor tar för givet, vilket resulterar i spänningar mellan den mänskliga befolkningen och utomjordingarna.
Med tiden förvandlas distrikt 9 till ett ghetto med kaos och brottslighet, myndigheterna har i stort sett slutat bry sig om utomjordingarnas välbefinnande och nöjer sig med att försöka skydda sina medborgare från dem. När den uppgiften visar sig bli allt svårare så beslutas det att man ska transportera "räkorna" till en ny förläggning, utanför staden. Det är egentligen här som filmen sätter igång och går från sitt dokumentärstuk till att bli en mer traditionell spelfilm, även om viss dokumentärkänsla biter sig kvar genom hela filmen.
Uppdraget att förflytta utomjordingarna går till det privata företaget Multi-National United. Huvudpersonen i filmen är den man som får ansvaret för transporten av utomjordingarna till den nya förläggningen, Wikus van der Merwe. Han är en ganska enfaldig person som har fått uppdraget tack vare att han är gift med dottern till företagets chef och han har inga högre tankar om "räkorna", som större delen av invånarna. Oturligt nog för honom går det snabbt illa vid förflyttningen av utomjordingarna och han kommer i kontakt med en vätska som orsakar honom stora fysiska besvär. På grund av detta tar företaget, och även hans fru, avstånd ifrån honom och vill utföra experiment på honom. Lyckligtvis lyckas han fly, men ensam och jagad tvingas han söka sin tillflykt till den enda plats där han kan vara säker att människor inte kommer att leta efter honom, distrikt 9.
Allteftersom hans symptom blir allt allvarligare tvingas han omvärdera sin inställning till räkorna och även till sitt tidigare liv. Snart finner han sig på kollisionskurs med företaget han tidigare arbetade för.


Reflektioner
District 9 är mycket skickligt regisserad, den dokumentära känslan ger tyngd åt berättelsen och gör att man dras in i historien väldigt kvickt. Övergången till en mer traditionell spelfilmskänsla sker utan synbar övergång och känns helt naturlig. Den visuella stilen på filmen är mycket enkel, med naturliga miljöer och till synes "vanliga" människor i centrum, vilket bidrar starkt till känslan av närvaro och delaktighet. Detta koncept fungerar även förbluffande bra när man i filmens slutskede kommer till filmens mer actionbetonade del. För en film med så liten budget kan jag bara säga att av det märks inget. Det bör dock påpekas att detta inte är någon bombastisk actionfilm ala Jerry Bruckheimer, men utan att avslöja för mycket kan jag säga att actionfantaster kommer att få valuta för pengarna i slutet av filmen.
District 9 lyckas med konststycket att göra en film med dokumentärkänsla, och med en handling med tydliga kopplingar till mänskliga fördomar och diskriminering i en inte alltför avlägsen sydafrikansk historia, till en stark och underhållande film som ger något till alla.


Betyg
Det kan inte annat bli en ett toppbetyg för District 9, en av årets bästa filmer. Strålande regi, aktuell och gedigen handling med karaktärer som växer med den och mycket bra CGI-effekter. (Faktiskt en av de å filmer sen Sagan om ringen-trilogin där man lyckats med att skapa CGI-karaktärer som verkligen ser bra ut och som utstrålar känslor!)
Gå och se nu!
(9/10).

2 kommentarer:

  1. Shit! Det var ett långt och utförligt inlägg! Bra analys av filmen måste jag säga! Tyvärr kommer jag nog inte se den! ;) Jag är inte överförtjust i science-fiction, men vem vet? Förmågan att idag tänka annorlunda än igår, skiljer den vise från den envise! ;)

    SvaraRadera
  2. Hehe, om jag får en motvillig person att se en science-fictionfilm så är arbetet värt det! Den personen kan vara du Carin =P

    SvaraRadera