måndag 1 november 2010

The Social Network

Historien bakom Facebooks uppkomst innehåller allt som en manusförfattare kan behöva för att göra en intressant film. Så det är egentligen inte konstigt att filmen nästan unisont hyllas av såväl media som vanliga människor på nätet. Det är egentligen bara underligt att filmen inte gjorts tidigare. En ung, talangfull, men något socialt missanpassad kille, som genom en briljant idé och hårt arbete lyckas skapa ett internetfenomen; en del skulle till och med påstå att han skapat ett nytt sätt att kommunicera och umgås med sina vänner och bekanta. Den amerikanska drömmen är ju närmast manifesterad i Mark Zuckerberg. Den yngsta miljardären genom tiderna.

Filmen är uppdelad i två parallella tidsspår. I det ena får man i huvudsak följa Marc och hans vän Eduardo under tiden på Harvard university år 2003, den tidpunkt då idén om Facebook föddes och grundarbetet gjordes, och tiden strax efter. I det andra spåret sitter man med i en rättsförhandling mellan Mark Zuckerberg och hans advokater och flera motparter; bland annat hans vän Eduardo, några år senare. Så redan där förstår man att något kommer att skära sig mellan de två vännerna. Filmen hoppar fram och tillbaka mellan dessa tidsspår och det kan vara lite förvirrande till en början, men det hela görs på ett bra sätt och när man vant sig så är det faktiskt en tillgång för filmen.

The Social Network har rapp och fin dialog, bra tempo, och Eisenberg gör en strålande insats som Zuckerberg (bli inte förvånade om hans namn kommer att nämnas både en och två gånger när det är dags att dela ut de stora filmpriserna borta i staterna). Filmen är pratig, det är dialogen som driver filmen framåt, inga stora händelser. Jag upplevde filmen som något platt i sin struktur, den har egentligen inga toppar och dalar, ingen större spänning, men trots det så funkar The Social Network bra, för den blir aldrig tråkig, som en film av det här slaget lätt skulle kunna bli. För ämnet i sig är så fascinerande och slitningarna mellan framförallt Mark och Eduardo som kommer upp till ytan i takt med att Facebook växer är mycket gripande. Men framförallt är det karaktären Zuckerberg som gör det svårt att sluta titta. Han porträtteras inte speciellt smickrande, det ska medges, men det finns ändå tillräckligt mycket "gott" med för att man inte helt ska avskriva honom som en missunsam, egoistisk idiot (vilket är nära många gånger). Det finns nyanser i hans karaktär som gör honom oerhört intressant att studera.

Om man enbart tittar på materialet som filmen bygger på, skådespelarnas prestationer och själva produktionen så är det en mycket bra film, men naturligtvis finns det en fråga som hela tiden cirkulerar långt bak i skallen när man ser filmen. Hur mycket är sant? För Mark Zuckerberg har inte samarbetat med produktionen överhuvudtaget, utan materialet bygger i huvudsak på vittnesmål från från de stämningar som Eduardo Severin satte igång mot Zuckerberg.
Trots att jag inte känner mig speciellt sympatiskt inställd mot Mark Zuckerberg, så kan man inte bortse ifrån att The Social Network är en intressant och engagerande film. Det är ett välspelat drama om ett högst aktuellt ämne som lämnar mersmak. Nu väntar jag bara på googlefilmen, som jag skulle tycka var ännu mer intressant.

Betyget blir (7,5/10).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar