onsdag 8 april 2009

Anonymitet på nätet

Det är ju ingen hemlighet att många svenskar laddar ner både det ena och det andra från nätet. Vanligast är väl film och musik, men även program, ljudböcker och e-böcker är populära. Den nya ipred-lagen verkar dock ha minskat intresset, åtminstone tills folk för grepp om hur lagen kommer att användas.
Lagen har fått många att försöka hitta säkrare sätt att ladda ner, med varierande resultat. Strax innan lagen trädde i kraft testade jag själv lite olika lösningar för att se om det fanns något bra och gratis alternativ för att göra sig anonym på nätet. Jag tänkte dela med mig två av de applikationer som jag testat:

Det första heter Stealthnet och är ett separat program som du laddar ner och använder sig inte av bittorrent-protokollet utan kan mer liknas vid de äldre p2p-programmen som kazaa och limewire. Installationen gick relativt smärtfritt, men problemet med programmet verkar vara mängden med material som är väldigt begränsat om man är van vid bittorrent. Programmet är utvecklat i tyskland och det verkar också vara i huvudsak tyskar som använder det, så se upp för tyska dubbningar :) Förhoppningsvis kommer utbudet att växa när flera länder inför liknande lagar som ipred.

http://www.stealthnet.de/en_index.php

Det andra heter jap och är inget program som du använder för nedladdning, istället kan du låta andra applikationer gå via jap som fungerar som en proxy. Om du till exempel surfar in på whatsmyip.com så kommer din ip-adress att vara en annan än om du inte har jap igång. Du måste dock ställa in för varje applikation att använda jap, t ex för firedox och utorrent. Fördelen med denna lösning är att du kan använda bittorrent som förut, men nackdelen med gratistjänsten är att det går oändligt långsamt. Den högsta hastighet jag kommit upp i är ungefär 10 Kb/s. Så vill man använda denna tjänst så är det nog läge att betala för ett konto. Det fina med tjänsten är att proxy-servrarna verkar vara i tyskland och england, så det borde vara rätt omständigt (om det ens är möjligt) för svenska myndigheter att begära ut uppgifter.

http://anon.inf.tu-dresden.de/index_en.html

Lämna gärna kommentarer om egna erfarenheter från liknande tjänster och applikationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar