söndag 4 april 2010

Special forces-serier

Jag är en stor fan av serier som utspelar sig inom militära specialförband och då kan ni säkert förstå att man inte har så mycket att välja på =) Tänkte därför tipsa om två av de bästa som jag stött på:

The unit - den här serien bygger tydligen på Eric L. Haneys bok Inside delta force. Jag har själv läst boken och kan säga att likheterna är ganska små, de har mer använt det som skrivits i boken som någon slags utgångspunkt för hur ett förband av denna typ opererar, vilket förstås bidrar till ökad realism. I serien får man följa operatörer från "The unit", vilket då är en motsvarighet till verklighetens Delta force. Gruppen tar hand om alla möjliga typer av uppdrag, allt från att agera livvakter, spåra upp eftersökta personer, eliminera värdefulla mål, rädda krigsfångar och mycket annat. Detta spektrum av uppdrag ger serien hög variation,så man tröttnar inte i första taget. De rent militära uppdragen minskar dock något ju längre in i serien man går och mer tid läggs på att följa operatörernas familjer, vilket jag personligen tycker gör att serien känns ofokuserad och spretig. Som sammanfattning är det här dock en riktigt bra serie för alla som är intresserad av det militära och är generellt en actionladdad serie.

The unit

Ultimate force - den här serien är ungefär som en brittisk variant av The unit. Men i den här serien följer man istället operatörer ur alla specialförbands urmoder, SAS. Ultimate force är lite äldre än The unit och har inte lika hög budget, men det kompenserar den med med större realism och mindre fokus på operatörernas familjer. Den här serien har en del riktig fina actionscener a'la heat, vilka är mycket verklighetstrogna och ger hög närvarokänsla. På minuskontot kan nämnas några något stereotypa karaktärer, men det får man ha överseende med. Som sammanfattning kan sägas att serien är välskriven, har hög variation, intressanta historier och åtminstone delvis hög realism och närvaro i actionscenerna. Som kuriosa kan nämnas att Chris Ryan var med som teknisk konsult och även spelar en mindre roll i första säsongen.

Ultimate force

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar